Кой е най-добрият музей в света?

Кой е най-добрият музей в света?
Институтът по изкуствата в Чикаго
A A+ A++ A

Институтът по изкуствата в Чикаго (Artic.edu) беше обявен за най-добрия музей в света от туристическия сайт "Трип адвайзър", който обяви наградите си "Изборът на туристите".

Институтът по изкуствата в Чикаго е основан през 1879 г. и има колекция от 300 000 картини, включително от импресионисткото и постипресионисткото изкуство, както и съвременно американско изкуство и картини на старите майстори. През 2009 г. беше значително разширен с допълнително крило за модерно изкуство, проектирано от Ренцо Пиано. Така, той стана вторият най-голям музей в САЩ.

Общо три американски музея са в топ 10, като центърът "Гети" (Getty.edu) в Лос Анджелис е на четвърто място, а музеят "Метрополитън" (Metmuseum.org) в Ню Йорк - на седмо.

На второ място е Националният музей по антропология в Мексико сити (Mna.inah.gob.mx), трети е "Ермитажът" (Hermitagemuseum.org) и Зимният дворец в Санкт Петербург.

Красивата бивша резиденция на руските царе беше обявена и за най-добрия музей в Европа пред "Галерия дел` Академия" във Флоренция, където се намира статуята на Давид, и музеят Д`Орсе в Париж. Те са съответно на пето и шесто място в световната класация. В нея след музея "Метрополитън" в Ню Йорк се нареждат Акрополът в Атина, музеят "Прадо" в Мадрид и мемориалът "Яд Вашем" в Йерусалим.

В Европа най-добрите музеи след "Ермитажа" и музея "Д`Орсе" в Париж се нареждат Акрополът в Атина, музеят "Прадо" в Мадрид, Националната галерия в Лондон, музеят "Ваза" в Стокхолм, Британският музей в Лондон, музеят църква "Света София" в Истанбул и галерия "Боргезе" в Рим.

 

#музей #музеи #Чикаго #САЩ #Ермитаж #Метрополитън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници