Кофи Анан не успя да договори сирийското примирие

Кофи Анан не успя да договори сирийското примирие
Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Пратеникът на ООН и Арабската лига Кофи Анан приключи двудневната си визита в Дамаск, без да успее да договори спиране на насилието в Сирия.

Мисията на Анан дори съвпадна със засилена офанзива на сирийските сили срещу разбунтувалата се провинция Идлиб и други бастиони на опозицията, предаде АФП, цитирана от Дарик.

Анан напусна Дамаск, след като представи на президента Башар Асад серия конкретни предложения за спиране на кръвопролитията, диалог и хуманитарни помощи. На практика обаче 150 души бяха убити през последните два дни.

„Положението е толкова лошо и опасно, че не можем да си позволим да се провалим“, каза Анан през журналисти в края на визитата си.

Той отбеляза обаче, че остава оптимист. По думите му единственият път към напредък са компромиси и отстъпки.

„Убийствата и страданията, извършвани днес, трябва да спрат, а след това да се даде време за политическо решение“, посочи той в Дамаск след втората си среща със сирийския президент Башар Асад.

Анан потвърди, че е невъзможно дълго време да се устоява на вятъра на промяната, който се носи в днешно време.

„Поисках от президента Асад да си припомни старата африканска поговорка - „Не можеш да обърнеш посоката на вятъра, затова обърни воала си“, добави пратеникът на ООН, цитиран от БТА.

ИТАР-ТАСС съобщава, че Кофи Анан призовал сирийските религиозни общности към търпимост и взаимно разбирателство.

„Бих искал сирийците да се помирят и отново да живеят в сигурност, като се възползват от политическия плурализъм“, подчерта дипломатът.

Според него отговорни за възстановяването на мира и сигурността са не само правителството и международните посредници, но самият сирийски народ.

Анан каза, че след срещата си с местни политици и бизнесмени и с представители на опозицията е стигнал до извода, че всички сирийци искат бързо прекратяване на конфликта.

#ООН #Арабската лига #Кофи Анан #Сирия #Дамаск #Башар Асад #президент #насилие #Идлиб #убийства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"