В Турция правят буферна зона заради опасността от „Ислямска държава”

В Турция правят буферна зона заради опасността от „Ислямска държава”
A A+ A++ A

Турската армия планира възможна „буферна зона“ на южната граница на страната, където е изправена пред заплахата от бойците на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, предаде Reuters, позовавайки се на местни медии.

Правителството ще разгледа плановете и ще реши дали такъв ход е необходим, е казал турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери в самолета му на връщане от официална визита в Катар.

Източник от президентството потвърди, че Ердоган е направил такова изявление, но не даде повече подробности и отказа да уточни къде по границата може да се разполага зоната.

Турция по-рано даде да се разбере, че не иска челна роля във военната коалиция, която САЩ се опитват да организират за борба срещу екстремистите от „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Представители на турското правителство заявяват, че причина за резервираността на Анкара е фактът, че джихадистката групировка държи 46 турски заложници, включително дипломати, войници и деца. Те бяха пленени след като „Ислямска държава“ завзе турското консулство в иракския град Мосул през юни.

Анкара обаче е под натиск да спре потока през нейна територия на чуждестранни бойци и да предотврати придобиването на печалби за групировката от контрабанда на петрол, която според някои анализатори преминава през територията на Турция.

#буферна зона #ислямска държава #Анкара #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"