Хелзинкският комитет се оплака от тормоз

Хелзинкският комитет се оплака от тормоз
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет (БХК) категорично осъжда провелото се в петък протестно шествие под наслов „Да забраним БХК“, организирано от политическа партия „Български национален съюз – Нова демокрация“ (БНС-НД) и Фейсбук групата „Движение за закрила на Отечеството“.

БХК осъжда и бездействието на българските власти по отношение на редица груби закононарушения, съпътстващи събитието.

На шествието присъстваха националистът Боян Станков-Расате, член на ръководството на БНС-НД, както и Елена Ваташка и Раденко Григоров от „Сдружение на българските футболни привърженици“.

„Шествието в петък завърши пред централния офис на БХК, до който значителна част от участниците се придвижиха, нарушавайки Закона за движение по пътищата пред очите на униформени полицейски служители. Там събралите се демонстранти отправиха редица заплахи и обиди по адрес на организацията и конкретни присъстващи нейни служители, които по това време се намираха в офиса на организацията. Сред отправените заплахи и обиди бяха: „Вие сте мъртви“, „Ако не са разбрали, ще дойдем да им го покажем по-гневни и с повече сила“, „Сложете си решетки ... и жилетки си купете“, „Очаквайте линч“, „Мръсна к*рва насрана“, „Диарбекир те чака… а по-лошо е тъмните улици на София 'дет няма камери“, „Негодници“, „Маймуна“, „Ще те обесим с краката нагоре“ и др. Срещу посетителка на БХК бе отправена и заплаха за изнасилване“, съобщиха от БХК.

По време на демонстрацията пред офиса на БХК бяха отправени и призиви за забрана на дейността на неправителствените организации в България изобщо. Бяха скандирани и многобройни лозунги, които по съществото си представляваха публично подбуждане към омраза и дискриминация на расова и етническа основа. Посочените заплахи и обиди били отправени в присъствието както на видимо малолетни деца, така и на униформени полицаи, които не реагираха.

#Български хелзинкски комитет #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници