Дефлация през август отчита статистиката

Дефлация през август отчита статистиката
Плодовете и зеленчуците са поевтинели през август. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дефлация през август отчита Националната статистика. За спад с 0.2% спрямо юли допринасят по-ниските цени на стоки и услуги миналия месец. Обувките, облеклата, телевизорите и най-масовият бензин са били с по-ниски цени през август.

Въпреки че повечето храни и облекла поевтиняват, през август е отчетено поскъпване на домакинските уреди, жилищното обзавеждане, алкохола, цигарите, горивата за битови нужди и самолетните билети.
Традиционно с по-ниски цени са били плодовете, зеленчуците и олиото. За сметка на това са поскъпнали цитрусите, месото и яйцата.

Разходите за транспорт са 12,6% от всички, или по 127 лв. средно на човек за второто тримесечие. Те са третите по значимост харчове след тези за храна и жилище. За година те са нараснали с 0.4% до 4.4% от всички плащания на домакинствата. За вредните навици се отделят по 44 лв. средно на човек. За дрехи и обувки даваме по 35 лв.

В цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано намаление с 0.8%, а цените на стоматологичните и лекарските услуги остават на равнището от предходния месец. Над 50 на 100 от всички разходи, които човек прави, са за храна и поддръжка на жилището.

Размерът на парите, които отделяме за лекарства и здравеопазване, не е променен - средно по 121 лева на човек за последната година. Това прави 4.9% от общите разходи.

Доходът е средно 1160 лева за три месеца, а общият доход средно на лице през второто тримесечие на 2014 г. е 1160 лв. Основен източник продължава да бъде работната заплата, която формира 55,2% от приходите в домакинството. Вторият по значение доход са пенсиите. Относителният им дял е 26,3%.

Парите от самостоятелна заетост се увеличават спрямо второто тримесечие на 2013 г. и достигат 86 лв. Относителният им дял нараства с 0,7 процентни пункта и вече е 7,4% от структурата на общия доход.

Доходите от социално осигуряване и социални помощи през второто тримесечие на 2014 г. също се увеличават и достигат 44 лева средно на човек.

От националната статистика обобщават, че дефлацията на годишна база се запазва, като през август тя е била 0.6%. Инфлацията от началото на годината (август 2014 г. спрямо декември 2013 г.) е минус 1.2%.

#дефлация #инфлация #лекарства #плодове #доходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници