Казахстан кани България да строи терминали на китайската граница

Казахстан кани България да строи терминали на китайската граница
Хоргос, на границата между Китай и Казахстан, се намира в сърцето на Евразия. Карта: Архив
A A+ A++ A

Казахстанските власти поканиха България да се включи в изграждането на транзитни транспортни терминали в гр. Хоргос, на границата между Казахстан и Китай.

Казахстанският министър на транспорта и съобщенията Берик Камалиев се е срещнал с българския министър на транспорта Ивайло Московски късно в четвъртък, предаде казахстанският вестник „Газета КЗ“.

Камалиев е разяснил на Московски програмата на Казахстан за засилено индустриално развитие за периода 2010–2014, особено по отношение на транзита и транспорния сектор.

Казахстан изпълнява няколко големи проекта с цел да засили транспортния потенциал на страната.

Това са железопътните линии от Хоргос до Жетиген, от Ужен до границата с Туркменистан, международния транспортен коридор „Западна Европа – Западен Китай“, специалната икономическа зона „Хоргос – Източната порта“, обясни министър Камалиев.

Той изрично е поканил България да се включи в строежа на интермодалните транзитни терминали в Хоргос, на китайската граница, където се намира китайският град със същото име Хоргос.

Освен това Камалиев е потвърдил готовността на Казахстан за директни самолетни полети. Двамата министри са подписали споразумение за авиотранспорт.

Един от факторите за засиленото икономическо развитие на Казахстан през последното десетилетие са именно усилията на страната да се възползва от кръстопътното си географско положение в сърцето на Евразия.

#Казахстан #Ивайло Московски #Министър на транспорта #терминал #Китай #Централна Азия #транзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"