Груевски: Правителството не стои зад етническите сблъсъци

Груевски: Правителството не стои зад етническите сблъсъци
„Още не бях чувал такова идиотско предположение, че правителството е настроило един срещу друг македонци и албанци, за да ни приемат по-бързо в НАТО“, заяви Груевски.
A A+ A++ A

Македонският премиер Никола Груевски отхвърли обвиненията на опозицията за съпричастност на властите към последните междуетнически инциденти и отново обеща да накаже виновните.

Тази седмица бяха регистрирани серия от нападения на албанци над славянското население в Македония, включително в столицата Скопие и град Тетово.

В резултат на инцидентите са пострадали най-малко 10 души, включително няколко тийнейджъри и един полицай.

Властите осъдиха нападенията, а опозиционният Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) възложи отговорността за изостряне на обстановката върху правителството.

Груевски заяви, че правителството не е предизвикало междуетническите сблъсъци, и добави, че управляващите никога не биха участвали в „тези мръсни игри“, предаде РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.

Той управлява страната в коалиция с Демократичния съюз за интеграция, която е най-голямата партия на албанското малцинство в Македония.

„Още не бях чувал такова идиотско предположение, че правителството е настроило един срещу друг македонци и албанци, за да ни приемат по-бързо в НАТО“, заяви Груевски, коментирайки обвиненията.

Премиерът уточни, че в условията на нестабилност Македония не може да стане член на НАТО.

Груевски каза още, че полицията ще разследва докрай инцидентите. По данни на вътрешното министерство на 30 лица са предявени обвинения.

В неделя са арестувани 5 албанци, които са пребили предишния ден 15-годишен македонец в центъра на Скопие. Всеки ден постъпват съобщения за няколко нови междуетнически инцидента и задържани за участия в тях.

Македонският президент Георге Иванов изрази готовност да свика Съвета за сигурност, ако има нужда.

„Призовавам всички да се държат отговорно. Ще свикам Съвета за сигурност, ако сметна това за необходимо“, каза президентът, реагирайки на искането на опозиционните партии. Според Иванов особена тревога буди фактът, че в сблъсъците участват младежи.

„Компетентните органи трябва да вземат всички мерки, но и цялото общество трябва да носи отговорност за случващото се, започвайки от семейството и училището и завършвайки с неправителствените организации и медиите“, призова държавният глава.

През 2001 г. Македония вече беше арена на въоръжен конфликт между албанци и македонската армия. Конфликтът беше потушен с активната намеса на ЕС и НАТО. Беше подписано Охридското споразумение, предоставящо на албанците (между 25-30% от населението на страната) ограничена юридическа и културна автономия – официален статут на албанския език, амнистия за бунтовниците, албанска полиция в албанските райони.

#Никола Груевски #премиер #Македония #Скопие #Тетово #СДСМ #НАТО #Георге Иванов #президент #Съвета за сигурност #ЕС #Охридското споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »