България получила 8 млн. евро за превенция на СПИН през 2011 г.

България получила 8 млн. евро за превенция на СПИН през 2011 г.
През миналата година средствата, получени от Глобалния фонд, са изразходвани предимно за антивирусни медикаменти, медицинско оборудване, диагностика и лечение на туберкулоза и СПИН. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

От 100 до 4450 лева са месечните възнаграждения на работещите по трите програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Това стана ясно от данните, представени от ръководството на дирекцията в здравното министерство, която управлява програмите, предаде Дарик радио.

Това са заплатите на наеманите по граждански договори консултанти, а не бонуси, заяви д-р Тонка Върлева, директор на ресорната дирекция. По думите й ръководството на Глобалния фонд е дало съгласие за този начин на заплащане за конкретно свършена работа по програмите.

Тя обясни, че през 2011 г. България е получила около 8 млн. евро за превенция на СПИН и туберкулоза. Около 1.7% от парите са изразходвани за заплатите на общо 2224 лица, работили по програмите.

Върлева призова за спиране на спекулациите по тази тема, тъй като предстои одобряване на финансирането по програмите за превенция на туберкулоза за следващите три години.

През миналата година средствата, получени от Глобалния фонд, са изразходвани предимно за антивирусни медикаменти, медицинско оборудване, диагностика и лечение на туберкулоза и СПИН, уточни тя.

Чрез онлайн информационна система може да се провери дейността на лечебните заведения и неправителствените организации, ангажирани по трите програми, включително и разходите на използваните автомобили, обясни д-р Тонка Върлева.

„Ежедневно четири човека следят за изпълнението на трите програми. Отчитаме се тримесечно за програмното изпълнение, а на всеки шест месеца – за програмното и финансовото изпълнение в Глобалния фонд, и съответно получаваме следващото финансиране“, посочи тя.

Според д-р Върлева единственото забавяне в дейността на програмите е било през 2010 г., когато за това е отговаряла заместник-министър Десислава Димитрова.

По думите й в резултат на осемгодишната дейност по програмите заболеваемостта от туберкулоза е намалена за пет години и не е допусната епидемия от СПИН.

По програмите работят петима шофьори, които сключват едногодишни договори с определено заплащане, обясни техният ръководител Стефан Джоганов.

„От утре видя ли бонус, специално на шофьорите в заплатите, ще има съд. Няма бонус, има чисти заплати“, предупреди той.

От здравното министерство обясниха още, че по програмата за превенция на СПИН за следващите три години вече е одобрено финансиране от 12 млн. евро. Предстои одобряването на средства за превенция на туберкулозата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"