Венизелос се кандидатира за лидер на ПАСОК

Венизелос се кандидатира за лидер на ПАСОК
Според Венизелос пред ПАСОК стои „тежката мисия за обновяване на Гърция“. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос официално се кандидатира за лидер на социалистическата партия ПАСОК, след като в събота нейният водач Георгиос Папандреу подаде оставка от ръководството.

Постът на председател на партията беше освободен от Папандреу, който подаде оставка на започналата вчера в Атина национална партийна конференция.

„Сега има нещо повече от рецесия, орязване на бюджетните разходи и данъчни увеличения... Има надежда за завъртане на кормилото на растежа“, каза в събота Венизелос на конференцията на ПАСОК, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА и „Дневник“.

Той добави, че пред ПАСОК стои „тежката мисия за обновяване на Гърция“.

Новият лидер на Общогръцкото социалистическо движение (ПАСОК) ще бъде определен от членската маса на партията на 18 март. Почти сигурно е, че тогава Венизелос ще бъде избран за лидер на ПАСОК, отбелязва агенцията.

В знак за ширещото се неодобрение сред гърците към мерките за икономии вчера пенсионер замери с кофичка кисело мляко финансовия министър точно преди изказването му, предаде АНА-МПА. Наложи се Венизелос да се оттегли временно, за да се преоблече.

Социологическите проучвания показват, че ПАСОК изостава значително от консервативната партия „Нова демокрация“ в предпочитанията на гърците преди предстоящите предсрочни избори.

В петък гръцкият правителствен говорител Панделис Капсис заяви пред телевизия „Скай“, че парламентарните избори в Гърция ще бъдат най-рано на 29 април, за да се даде време на премиера Лукас Пападимос да завърши споразумението за спасителния заем, позволяващ да се избегне фалит на страната.

На 11 март лидерът на участващата в управляващата коалиция Андонис Самарас заяви, че изборите ще бъдат организирани в Гърция веднага след православния Великден на 15 април.

„Изборите ще се състоят веднага след Великден“, каза Самарас, цитиран от АФП. Той подчерта, че „набелязаните за последните пет месеца цели са изпълнени“, визирайки сделката за размяна на облигации, при която ще бъдат отписани 105 млрд. евро от гръцкия национален дълг.

#Евангелос Венизелос #ПАСОК #Гърция #Георгиос Папандреу #Атина #Панделис Капсис #Лукас Пападимос #избори #Андонис Самарас #Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"