Нови валежи ще повишават речните нива от неделя

Нови валежи ще повишават речните нива от неделя
A A+ A++ A

Нова серия интензивни валежи ще се изсипе над България в началото на новата седмица, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Още в неделя ще започне плавно повишение на речните нива.

Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология в понеделник и през нощта срещу вторник се очакват валежи с по-голяма интензивност в Западна и Южна България. Количества им ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, но в отделни райони на Западна България и по-специално крайната Северозападна част от страната и на места в Югозападна България ще има условия за сумарни значителни валежи с обем между 30 и 50 л/кв.м.

Днес на отделни места в планинските райони от Западна България ще превали краткотрайно. Очакват се до 5 л/кв.м .

Утре в следобедните часове на места в западната половина на страната ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Количества ще бъдат между 1 и 7 л/кв.м, като само на отделни места ще достигнат до 10 л/кв.м

535 участъци в страната са застрашени от наводнения, показват данните на басейновите дирекции. Те са поместени в доклада за екологичната оценка на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Около половината от застрашените места са разположени в Черноморския район. Опасността за тях идва както от реките, които се вливат в морето, така и от самото море.

На второ място по потенциална опасност от наводнения е Дунавският район, както и всички притоци на граничната река. Селищата по поречието на Искър, Марица, Огоста, Струма, както и около техните притоци също са с код червено за опасност от наводнения, сочи докладът.

Почти цялото Софийско поле попада в сектора, очертан като потенциално опасен заради наводнения. Същото е положението и около град Разлог. В доклада има и предупреждение за висока степен на опасност в района на Мизия, както и за Велико Търново и Горна Оряховица заради река Янтра.

#валежи #Министерството на околната среда и водите #повишение #речните нива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"