Официално: САЩ е във война с "Ислямска държава"

Официално: САЩ е във война с "Ислямска държава"
САЩ официално са във война с ислямистите. Снимка: whitehouse.blogs.cnn.com
A A+ A++ A

Съединените американски щати са във война с "Ислямска държава", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от световните медии. Припомняме, че по-рано държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че действията срещу джихадистите трябва да се възприемат като антитерористична операция.

САЩ отново заявиха, че няма да се координират с Башар Асад в борбата срещу „Ислямска държава”, предаде AFP.
„Отговорът на предизвикателствата срещу сигурността не е режимът на Асад. Те създадоха този вакуум. Ние няма да си сътрудничим с тях в тази борба. Те са загубили своята легитимност”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Мари Харф.

Междувременно стана ясно, че генералът в оставка Джон Алън, бивш командващ на силите на НАТО в Афганистан ще ръководи международната коалиция срещу „Ислямска държава”.

Алън има голям опит в работата в Близкия изток. През 2006-2008 година той е работел в Ирак, съвместявайки длъжностите на армейски командир и заместник-ръководител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ. През 2011-2013 година Алън командва Международните сили за сигурност в Афганистан (ISAF).

#САЩ #Джон Алън #ислямска държава #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"