Кабинетът "Орешарски" не уточнил печалбата от "Южен поток"

Кабинетът "Орешарски" не уточнил печалбата от "Южен поток"
Според Захариева НЕК не е във фалит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Как правиш разходи, как подписваш договор за строителство, без да знаеш какво държавата ти ще спечели, какви ще са нейните приходи”, попита вицепремиерът Екатерина Захариева по повод газопровода „Южен поток“ в студиото на bTV в петък.

„Когато поехме управлението, видяхме, че предишното правителство не е подписало споразумение с Русия за транзитните такси, които ще получаваме при преноса на природен газ по газопровода“, добави тя. Според нея това било странно, при условие, че има много други конкретни действия и споразумения по проекта. Тя подчерта, че диалогът с „Газпром” ще продължи до финализиране на споразумението.

Служебният вицепремиер отново подчерта, че „Южен поток” е необходим за България и има подкрепата на кабинета „Близнашки”, но ако изпълнява условията на европейското законодателство. „Плюсовете са, че диверсифицираме пътя на доставките на газ, притеснени сме от възможността тази зима да се случи същото като през 2009 г. От години има напрежение между Русия и Украйна – 2009 г., когато имаше добри политически връзки, имаха пък финансови недоразумения. Загубите за българската икономика тогава бяха по 200 млн. евро на месец – добре е за България да има друг път на доставка, но той не диверсифицира източника, а само трасето. Затова имаме приоритет за изграждане на интерконекторните връзки”, обясни  Захариева.

Според Захариева, въпреки тежкото си положение НЕК не е във фалит, но без спешни мерки и това може да се случи. Силно се надявам ДКЕВР да направи своите разчети за цената на тока професионално и без натиск, но не бих казала каква може да е процентната ставка на поскъпването, допълни вицепремиерът.

„Днес финансовото състояние на страната е по-тежко от миналата година, когато пак бях в служебно правителство, имаме две спрени европейски програми“, допълни Захариева. Тя не отрече, че в резерва има около 8 милиарда лева, но уточни, че повечето от тези пари са за плащания по дълга, докато в същото време неизпълнението на приходите е около 1 милиард лева.

#Екатерина Захариева #НЕК #Южен поток #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"