Принц Чарлз – крал на Шотландия, ако тя се отцепи

Принц Чарлз – крал на Шотландия, ако тя се отцепи
A A+ A++ A

Британската кралица Елизабет Втора може да е принудена да прати сина си принц Чарлз за свой наместник в Шотландия, ако тя се отцепи от Обединеното кралство, пише „24 часа“. Референдумът, на който шотландците трябва да решат дали излизат от съюза с Лондон, е насрочен за 18 септември.

Елизабет Втора вероятно ще приеме австралийския модел и ще изпрати свой представител да управлява в Шотландия, пише в. „Дейли мейл“. Възможно било Чарлз дори да бъде коронован за крал на Шотландия.

Нейно Величество е много притеснена от сондажите, които за първи път показаха, че привържениците на независимостта са над 50%, съобщиха медиите. За да разсее спекулациите, Бъкингам се реши на необичайна стъпка и обяви, че кралицата не трябва да бъде въвличана в политическия дебат.

Дори шотландците да гласуват за отделяне от Великобритания, Елизабет Втора ще остане тяхна кралица, поне в краткосрочен план, твърди Адам Томкинс, професор по конституционно право в университета в Глазгоу. Според него гласуване с „да“ не означава, че Шотландия ще стане република, защото референдумът се отнася до съюз между  народите, сключен  през 1707 г.,  а не е за съюза на короните, който се случва през 1603 година, когато Джеймс VI Шотландски става Джеймс Първи, крал на Англия.

След обявяване на независимостта според юристите ще има обществена дискусия за постоянна конституция на новата държава, която ще включва и въпроса за короната.

#Чарлз #Елизабет Втора #Шотландия #крал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"