Внасяме най-много стоки от Германия, Италия и Румъния

Внасяме най-много стоки от Германия, Италия и Румъния
Снимка: euromarcom.info
A A+ A++ A

България внася най-много стоки от Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. През юни 2014 г. износът за ЕС се увеличава с 10.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.3 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

През периода януари - юни 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.8% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 12.6 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС през периода януари - юни 2014 г. нараства с 3.6% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 14.9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През юни 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 3.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

При износа за ЕС през първите шест месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (41.3%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (21.3%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (21.0%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (11.6%) е отчетено в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.“ , а най-голямо намаление (13.4%) се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“.

#България #НСИ #внос #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"