Арабският свят подкрепи САЩ срещу „Ислямска държава“

Арабският свят подкрепи САЩ срещу „Ислямска държава“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Десет арабски държави, сред които Саудитска Арабия, са се съгласили да участват в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“, се казва в изявление, публикувано след срещата между американския държавен секретар Джон Кери и арабските му колеги. В съвместните консултации взеха участие външните министри на Египет, Йордания, Ирак, Ливан, както и страните от Персийския залив, Турция и САЩ. В декларацията се заявява готовността на всички участници в коалицията да противодействат на терористичната активност

Йордания подкрепя международните усилия за противодействие на тероризма и екстремизма, заяви крал Абдулла II на среща с Джон Кери в Аман.  Турция не е подписала приетата от арабските страни и САЩ декларация за коалиция срещу „Ислямска държава“.

Според ЦРУ екстремистите в Ирак и Сирия сега наброяват между 20 и 31.5 хиляди.

„Новото число отразява увеличение в членовете заради активизирането на вербуването на бойци от юни насам след бойните успехи, провъзгласяването на халифат и разширяването на активността на бойното поле“, каза говорител на ЦРУ, цитиран от АФП.

Американският президент Барак Обама обяви разширяване на офанзивата срещу екстремистите и създаване на коалиция срещу тях. Планът предвижда нови въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия и увеличение на атаките в Ирак.

Джон Кери съобщи, че терористичната организация представлява заплаха и за Русия и са разочаровани от първоначалната реакция на Москва на речта на президента Барак Обама. 

„Има проблеми в много страни около и близо до Русия и дори в някои части на Русия. Има терористи, много от които ще вземат пример от „Ислямска държава“ и случващото се в Сирия и Ирак“, коментира Кери пред „Войс ъф Америка“.

САЩ ще изпратят още 475 военни в Ирак, в добавка към хилядата военнослужещи, които вече са там. Президентът на САЩ е одобрил помощ в размер на 25 милиона долара, като „незабавна военна помощ“ за Ирак и Кюрдистанското регионално правителство. Помощта трябва да бъде използвана за военно обучение и учения. 

 

#ислямска държава #САЩ #Барак Обама #Сирия #Ирак #Джон Кери #Кери #Русия #Москва #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"