Експерт: Яйцата ще поевтинеят до Великден

Експерт: Яйцата ще поевтинеят до Великден
„Една от пренебрегваните причини за по-ниските цени на яйцата в някои от страните на Европейския съюз е диференцираната ДДС ставка”, обясни Ивайло Гълъбов. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

В края на седмицата бе регистриран лек спад на цените на яйцата и тенденцията ще продължи до Великден, прогнозира Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България.

„Една от пренебрегваните причини за по-ниските цени на яйцата в някои от страните на Европейския съюз е диференцираната ДДС ставка“, обясни Гълъбов пред Дарик радио в неделя.

На практика обаче цените на яйцата в Европа са изравнени, дори има интерес от чужбина към българските яйца заради по-атрактивната им производствена цена, добави той.

По думите му с около 20 процента намаля броят на кокошките носачки в България вследствие на новите регламенти на ЕС, което също се отразява на производството на яйца за директна консумация и тяхната цена.

Всички ферми, които произвеждат яйца за директна консумация, вече са оборудвани според новите изисквания, останалите могат да продават яйца само като суровина за преработвателни предприятия при цена, която е с около 40-50 процента по-ниска, коментира Гълъбов.

„Вследствие на новите изисквания на ЕС, рязко намаля броят на кокошките носачки не само в България, това също доведе до повишаването на цената на яйцата в цялата общност“, отбеляза и Стилиян Станчев от браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

Дори и сега обаче производствената им цена у нас е по-ниска от тази в редица европейски държави, категоричен бе Станчев.

В момента няма как да се внесат легално яйца за директна консумация на цена, по-ниска от тази на произвежданите в България, категоричен бе Стилиян Станчев.

#яйца #Великден #цени #България #Европа #Европейския съюз #ДДС #ЕС #Асоциацията на земеделските производители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »