РЗИ-Бургас: Не се къпете до устия на реки и до дерета

РЗИ-Бургас: Не се къпете до устия на реки и до дерета
A A+ A++ A

Районната здравна инспекция в Бургас препоръчва на гражданите и гостите на селищата в района да не се къпят в морската вода в близост до устията на реки и до дерета.

Здравните инспектори продължават да взимат проби от питейните води в засегнатите райони и до момента не са установили отклонения. Взети са и проби в зоните за къпане.
 
Общините Бургас, Созопол и Приморско, засегнати от наводненията, са централно водоснабдени от яз. Камчия и яз. Ясна поляна. До момента не е постъпила информация за отклонения в питейните води.

С писма до кметовете от инспекцията са дали указания за мерките, които следва да се предприемат след изтегляне на водата от засегнатите райони, за да се избегнат епидемични взривове и епидемии.

Препоръчва се на хората от засегнатите райони:
- След изтегляне на водата от засегнатите райони да се извърши оглед за безопасността на жилището и след това да се предприемат действия за механично почистване, събиране на отпадъците на определените места и последваща дезинфекция и дезинсекция.
- Да не се консумират хранителни продукти от фризери и хладилници, залети от наводнението
- Да не се консумират консервирани храни от буркани, залети от наводнението.
- Да не се консумират храни със съмнителен вид.
- При съмнение за увреждане на водопроводната мрежа в дома, водата от същата да не се ползва за питейно-битови цели (за пиене и готвене).
- Да не се използва водата от местните кладенци за пиене, готвене и хигиенни нужди.
- Съдовете и приборите за хранене да се изваряват минимално 30мин.
- При възникване на оплаквания от стомашно-чревни разстройства, гадене и повръщане да се търси лекарска помощ.
- Да се спазва строга лична хигиена и да се използват лични предпазни средства при почистването на домовете и дворовете.
- Да се подава своевременно информация до съответните ветеринарни структури по места за събиране и извозване на умрелите животни.

#Бургас #вода #проби #реки #дерета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »