Откриха епископска базилика с императорско присъствие

Откриха епископска базилика с императорско присъствие
Ценни артефакти и епископска базилика разкриха археолози при разкопки на античната крепост „Залдапа“. Снимка: svetimesta.com
A A+ A++ A

Ценни артефакти и епископска базилика разкриха археолози при разкопки на античната крепост „Залдапа“ край крушарското село Абрид. Залдапа е най-големият римски град, разположен във вътрешността на Добруджа, наричан още „българският Помпей“.

Разположен е на площ от над 230 декара, общо с неукрепената площ е достигал до 400 дка. От края на 4. до 7. век от новата ера градът е бил гъсто населен с улици, квартали и поне 3 базилики. На най-голямата от тях се натъкват и археолозите при разкопките. В нея е открита и колона от червен мрамор, което говори за императорско присъствие в тази базилика.

„По план е една от ранните базилики с много богата украса. Тук за първи път в България и за втори път на Балканския полуостров откриваме ажурна мраморна ограда, която е пазела и затваряла светото олтарно пространство. Хубава скулптурна украса, 4 великолепни гълъба“, заяви научният ръководител на археологическите разкопки проф. Георги Атанасов.

#Абрид #Помпей #Георги Атанасов #археолозите #Абрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"