Християните в Ирак бедстват заради „Ислямска държава“

Християните в Ирак бедстват заради „Ислямска държава“
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Архиепископът на Багдад патриарх Луис Рафел Сако призова за международна закрила за иракските християни от терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта“. Той настоя Европейският съюз и международната общност да окажат подкрепа за новото иракско правителство и кюрдската автономна област, като не изключи възможността за военни действия.

Изказването бе направено по време на първото заседание на делегацията на Европейския парламент за връзки с Ирак, чийто член е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Положението на християните в Ирак е изключително тежко - хиляди са напуснали домовете си, жени и деца са продавани като роби, иракското правителство и кюрдите не могат да защитят цивилното население.

Луис Рафел Сако обърна внимание на факта, че „Ислямска държава“ получава финансова и военна помощ от външни сили. Той цитира статистика, според която от 125 000 членове на терористичната организация около 10 000 души са т.нар. чуждестранни бойци от Европа, САЩ, Йемен, Египет и др.

Архиепископът изказа своята благодарност на Европейския съюз и по-точно на българския комисар, отговарящ досега за хуманитарните кризи - Кристалина Георгиева, за оказаната подкрепа и финансова помощ.

#Ирак #ислямска държава #Емил Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »