Озоновият слой се възстановява?

Озоновият слой се възстановява?
Озоновият слой, който предпазва земята от канцерогенните ултравиолетови лъчи, показва признаци на сгъстяване. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Озоновият слой, който предпазва земята от канцерогенните ултравиолетови лъчи, показва признаци на сгъстяване, се казва в доклад на ООН, пише ВВС.

Озоновата дупка, която всяка година се появява над Антарктика, също е спряла да се разширява. В доклада се казва, че ще е необходимо едно десетилетие, преди дупката да започне да се затваря.

Според учените подобряването на състоянието на озоновия слой се дължи на промяната в отношението на света към околната среда и прекратяването на употребата на газовете, които го увреждат.

„Това трябва да ни насърчи също толкова спешно да се справим с промяната на климата", каза Майкъл Джароуд, генерален секретар на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

Добрите новини за озоновия слой идват в момент, когато пристигат и лошите вести за газовете, които предизвикват промяната на климата. СМО съобщи, че парниковите газове в атмосферата са достигнали рекордно високи нива. Борбата с въглеродния диоксид, който заема централно място в много аспекти на човешкия живот, е съвсем различно нещо от намаляването или спирането на употребата на различни химични вещества, за които могат да бъдат открити заместители.

До средата на този век озонът над Антарктика може да се възстанови до състоянието си от 1980 г., според СМО.

#СМО #Антарктика #диоксид #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »