Пловдивската митрополия спечели дългогодишно дело за собственост

Пловдивската митрополия спечели дългогодишно дело за собственост
Пловдивската митрополия спечели на втора инстанция делото за собствеността на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. Снимка: pravda.bg
A A+ A++ A

Пловдивската митрополия спечели на втора инстанция делото за собствеността на манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. С решението от Апелативния съд в Пловдив, което потвърди становището на Окръжния съд, и със съдия изпълнител владиката ще се яви пред портите на манастира и ще поиска да бъде пуснат вътре като стопанин, съобщиха от митрополията.

Митрополит Николай ще се опита да влезе във владение на манастира след години съдебна битка със Съюза на архитектите, които стопанисваха обителта от 1981 година. Тогава тя е дадена за безсрочно ползване от тогавашния владика Варлаам. Трябвало да го възстановят и да го ползват за база и светски нужди.

По думи на архитектите, те са вложили милиони в луксозна сграда, построена около храма „Света Параскева“, но според Църквата досегашните стопани са нарушили споразумението, като не са реновирали храма.

В манастира ще бъдат пренесени за поклонение всички светини на епархията - частицата от св. Кръст Господен, чудотворните икони на Богородица, мощите на мъчениците Кирик и Юлита. Камбаните в цялата епархия ще бият от 10 до 10,30 часа.

 

#митрополия #църквата #митрополит Николай #сграда #храма #Богородица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"