Протестиращи: Спасете живота на пешеходеца!

Протестиращи: Спасете живота на пешеходеца!
В шест български града почетоха с шествия паметта на загиналите при катастрофи по време на инициативата „Безопасни улици". Снимка: DarikNews
A A+ A++ A

Мирен протест под надслов „Безопасни улици" се проведе в неделя във Варна.

Инициатори са група студенти, чиято идея е да бъде почетена паметта на деца и млади хора, загинали нелепо в катастрофи по пътищата на България, предаде БГНЕС.

Освен в морската столица, шествия има и в София, Плевен, Бургас, Симеоновград и Велико Търново.

Целта на инициативата е да се прилагат законите в цялата си строгост по отношение на шофьори, които не спазват правилата и причиняват катастрофи с жертви.

Протестиращите издигнаха плакати „Не на условните присъди при смърт на пътя", „Законодатели, гласувайте нови справедливи закони", „Прокурори, спрете извънсъдебните споразумения", „Спасете живота на пешеходеца", „Мирно шествие „Безопасни улици", „Искаме спокойно да вървим по улиците".

„Според нас, трябва да бъдат въведени радикални мерки и промени в Закона за движение по пътищата. Трябва да има строги санкции за тези, които го нарушават. Трябва да се подобри инфраструктурата и поддръжката на пешеходни пътеки. Трябва да се слагат „легнали полицаи", заяви Николай Величков от организация „Безопасни улици".

По негово мнение трябва да бъде контролирана всяка една пешеходна пътека, защото се знае, че това са проблемни зони.

„Всеки ден виждаме по новините как някой е убит или блъснат на пешеходна пътека, това просто трябва да спре", подчерта Величков.

В Симеоновград родителите на шестимата младежи, убити при катастрофа на Великден 2011 г., проведоха протест, който тръгна от лобното място на Красимир, Мелин, Трифон, Яница, Георги и Евгени. Близките се присъединиха към инициативата на клуб „Безопасни улици".

В Плевен десетки ученици, студенти и граждани се събраха на площад „Стефан Стамболов", откъдето тръгна мирно шествие срещу шофьорите-убийци.

#Безопасни улици #Варна #България #катастрофи #София #Плевен #Бургас #Великден #Красимир #Трифон #Яница #Георги #Евгени #шествие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"