САЩ с план за унищожение на „Ислямска държава“

САЩ с план за унищожение на „Ислямска държава“
Обама се закани да унищожи „Ислямска държава“. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама се закани да „унищожи“ терористите от „Ислямска държава“. „Няма да се поколебая да действам срещу „Ислямска държава“ в Сирия, както и в Ирак“, каза Обама в реч, произнесена от Белия дом. От 8 август американските сили са нанесли повече от 150 въздушни удара в Ирак срещу позиции на джихадисти. В сътрудничество с иракското правителство ние ще разширим действията за защита на нашите сънародници и хуманитарните мисии и ще атакуваме „Ислямска държава“, за да подкрепим иракските сили“, каза американският президент.

„Нашата цел е ясна: ние напълно ще унищожим „Ислямска държава“ чрез комплексна и продължителна стратегия за борба с тероризма“, допълва Обама. От неговото изявление става ясно, че разработената от американското правителство стратегия за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“ не предвижда използването на сухопътни сили от САЩ зад граница.

Той обяви, че САЩ изпращат 475 допълнителни военни съветници, които да окажат подкрепа на иракските сили. Увеличава се и американската военна помощ за сирийската опозиция. „Това е един от основните принципи на моето управление - ако заплашвате Америка, никога няма да имате сигурност.“

„Искам американците да разберат как сегашните усилия ще се различават от войните в Ирак и Афганистан. Тези усилия няма да включват участие на американски бойни части във военните действия на чужда земя“, каза той. САЩ ще нанасят удари по жива сила и военна техника на групировката „Ислямска държава“, където и да се намират“, категоричен е Обама.

„Тази контратерористична операция ще се проведе с неуморните усилия за унищожаването на (терористите) от Ислямска държава, където и да се намират те, използвайки нашата военновъздушна сила и поддръжката на партньорските сили, намиращи се в непосредствена близост до мястото на събитията“, казва Обама. Той заяви, че подобна стратегия вече е била прилагана от САЩ в Сомалия и Йемен и е доказала своята ефективност.

„Работейки с нашите партньори, ние ще удвоим усилията си, така че да пресечем финансирането на „Ислямска държава“, да подобрим нашето разузнаване, да се противопоставим на извратената идеология на групировката и да пресечем потока на чуждестранни попълнения към Близкия изток. След две седмици аз ще председателствам на срещата на Съвета за сигурност на ООН, за да мобилизирам международната общественост около тези усилия“, заяви още американският президент.

На 11 септември се навършват 13 години от терористичната атака над кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 година, която отне живота на близо 3000 души. Възпоменателните събития с участието на семействата на жертвите, спасителите и героите от тези трагични събития ще се проведат в националния мемориал, който бе открит за 10-ата годишнина от най-голямата терористична атака в историята на света.

#Барак Обама #САЩ #Ирак #Сирия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"