Източноевропейци са твърдото ядро на новата супер Еврокомисия

Източноевропейци са твърдото ядро на новата супер Еврокомисия
A A+ A++ A

Водещите фигури в новата Европейска комисия са от Източна Европа. Сред заместниците на председателя на Комисията липсват представители на големите и богати страни от общността – Германия, Франция и Великобритания, съобщава „Ел Паис“.

Последната голяма дилема след изборите за Европейски парламент на 25 май вече е решена. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви 27-те имена, които през следващите пет години ще вземат най-важните решения и ще координират работата на общността. В престижната група влизат четирима бивши правителствени ръководители от Източна Европа.

Лейбъристът и бивш външен министър на Холандия Франс Тимерманс ще бъде първи зам.-председател на ЕК, както и комисар за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права. Негова основна цел ще е да подобри работата на европейската администрация. Социалдемократът Фредерика Могерини ще ръководи дипломацията в ЕС, бившият финландски премиер Юрки Катайнен ще отговаря за икономиката, а българката Кристалина Георгиева ще координира бюджета. България получава вицепрезидентски пост в новата Европейска комисия и влиятелното портфолио „Бюджет и човешки ресурси“. Бившите правителствени ръководители на Естония, Латвия и Словения - Андруш Ансип, Валдис Домбровскис и Аленка Братушек, ще отговарят за единния цифров пазар, социалната политика и енергетиката.

Кристалина Георгиева е вторият по важност заместник на комисията - тя и Тимерманс ще работят с всички комисари. Останалите вицепрезиденти ще бъдат един вид „супервайзъри“ на групи от комисари, обясни бившият люксембургски премиер.

За да подобри работата на Комисията, Юнкер даде два важни портфейла на френския социалист Пиер Московиси и британеца Джонатан Хил: икономиката и финансовите пазари. Така Лондон постигна една от най-големите си амбиции: да поеме контрола на един от най-влиятелните сектори в британската икономика. Шведката Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи досега, ще отговоря за търговията. Цел на новата Европейска комисия е пълно договаряне на споразумение за либерализация на търговията със САЩ. Датчанката Маргрете Вестагер поема конкуренцията.

Юнкер обясни, че при избора си на комисари е залагал на управленския опит на кандидатите и авторитета им като личности в държавите членки. Анализатори нарекоха избранниците на Жан-Клод Юнкер суперкомисари.

#Жан-Клод Юнкер #Юнкер #ЕК #Европейската комисия #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"