Янев: БСП и ДПС трябва да са благодарни на Борисов

Янев: БСП и ДПС трябва да са благодарни на Борисов
„Премиерът Борисов доказа, че единствен за целия преход може без излишни вътрешни крамоли да предприема действия, когато е необходимо", смята лидерът на РЗС. Снимка: dariknews
A A+ A++ A

Експрезидентът Първанов всячески се стреми да притисне чрез общественото мнение Конституционния съд и да внуши, че едва ли не Народното събрание няма право да създава анкетни комисии, заяви лидерът на РЗС и председател на Временната анкетна комисия за помилванията Яне Янев.

„Президентът не е част от едната власт, той не е нито в съдебната, нито в изпълнителната, нито в законодателната власт. Така че НС няма никакви пречки чрез специално създадени комисии да осъществява функциите, с които е създадена нашата комисия”, посочи Янев пред БНР в неделя.

За това, че липсва информация за 85 освободени лица, Янев каза, че вчера е излязла и допълнителна информация от президентската институция, „от която се вижда, че има един куп нарушения, пропуски и умишлени действия от страна на бившите президент и вицепрезидент за помилване на лица, които наистина са откровени престъпници".

„И това няма как да се оправдае пред обществото. Затова комисията ще изиска всички документи в рамките до 10 дни да са при нас и като анализираме фактите, в доклада на комисията ще залегнат всички тези скандални случаи. Категоричен съм, че трябва да има закон за помилване", подчерта Янев.

По отношение на бонусите, лидерът на РЗС каза, че и сегашните, и бившите управляващи носят тежка вина за бонусите, защото никой не е създал ясни правила и прозрачност.

„БСП и ДПС страшно трябва да са благодарни на премиера Борисов, защото той ги пощади. Ако аз бях на мястото на Борисов, такива като Гагаузов, Масларова, Емел Етем, не само бонусите, но и комисионните щяха да връщат, и нямаше да бъдат морални ментори, а щяха да бъдат най-видните представители на софийския затвор”, каза лидерът на РЗС.

„Премиерът Борисов доказа, че единствен за целия преход може без излишни вътрешни крамоли да предприема действия, когато е необходимо безболезнено да си заминава един или друг министър. Също той е рекордьор по освободени зам.-министри за толкова кратко време, няма друг такъв министър-председател. И той така ги унижи като ги накара да връщат сега тези бонуси, че по-голямо унижение спрямо началници на политически кабинети, никой не си го е позволявал това", добави Янев.

Той подчерта, че РЗС има ясна позиция що се отнася до подкрепата им за правителството.

„Ние декларирахме в кои области могат да разчитат на нашата подкрепа – във финансовата политика, в закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, но няма да спестим нашите критики към тях", уточни Яне Янев.

#Георги Първанов #президент #Яне Янев #РЗС #БСП #ДПС #ГЕРБ #Народното събрание #НС #Конституционния съд #бонус #Масларова #Емел Етем #премиер #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"