НАСА ще се бори с климатичните промени от Космоса

НАСА ще се бори с климатичните промени от Космоса
Снимка: ru.wikipedia.org
A A+ A++ A

НАСА планира да пусне в орбита шест апарата, които ще извършват редовно наблюдение на земната повърхност. Целта е да започне нова ера в космическите наблюдения на планетата, според уебсайта на агенцията.

Агенцията планира да изпрати апаратите към Международната космическа станция (МКС) в най-скоро време. Те ще бъдат с най-модерно оборудване.

Първата инсталация, ISS-RapidScat, ще бъде изпратена на МКС от частна компания SpaceX не по-рано преди 19 септември. Наа външната страна на станцията ще бъде инсталиран датчик. Той е предназначен за наблюдение на ветровете в океана, прогнозиране на времето и ураганите. ISS-RapidScat изградена в лабораторията на Jet Propulsion в Пасадена (Калифорния).

Второто устройство, CATS (Cloud-Aerosol Transport System), е лазерен инструмент, който е предназначен за наблюдение и измерване на съдържаниетона аерозоли, дим, прах и частици мръсотия в облаците. Тези данни са необходими за разбирането на това как човешките дейности (предимно изгарянето на въглеводороди) въздействат върху околната среда. Очаква се, че той да бъде изпратен към МКС през декември.

CATS заедно с изпратената през юли в орбитата сондата Carbon Observatory-2 са предназначени да проучат съдържанието на въглерод в атмосферата. Този проект прави 2014 г. една от най-натоварените в изследователската програма на NASA Earth през последните десет години.

Две други инсталации агенцията ще изпрати до МКС през 2016. Едната от тях, SAGE III ще измерва съдържанието на аерозоли, озон, водна пара и други съединения в горните слоеве на атмосферата. Причината е необходимостта да се контролира глобалното затопляне, по-специално, озоновата дупка над Земята.

С помощта на друго устройство, което бъде изведено в орбита през 2016 г. ще бъдат проучени мълниите върху тропическите и средните ширини на земното кълбо. Устройството ще има връзка с наземни станции и ще координира тяхната работа.

Петото устройството, GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation), е снабдено с лазер и ще проучва гората, за да открие баланса на въглерод в тях. Експерти отбелязват, че работата на лазера може да изисква големи количества енергия. Геди е проектирана от изследователи от Университета на Мериленд в Колидж Парк.

Шестото устройство - ECOSTRESS е термовизен спектрометър. Устройството е предназначено за изследване на процесите на водния цикъл.

#НАСА #климат #МКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"