Станишев: Първанов лидер на БСП? Едва ли...

Станишев: Първанов лидер на БСП? Едва ли...
По думите на Сергей Станишев със своето поведение президентът създава разделителни линии, но от разцепление в партията няма опасност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев заяви, че не вижда реална заплаха в лицето на бившия държавен глава Георги Първанов за председателския пост на лявата партия.

Основно моят упрек към Георги Първанов е, че неговата линия към ГЕРБ не е била последователна от 2005 г. досега”, каза Станишев преди участието си в дискусия на тема „Съвременната криза и България утре", предаде БГНЕС.

„Няма как той да ме надприказва като опонент на ГЕРБ, защото в други моменти поведението на президента тогава е било различно, а всичко трябва да е автентично и последователно", добави червеният лидер.

„Не мисля, че това ще се случи", бе реакцията на Станишев на въпрос накъде ще тръгне партията, ако все пак Първанов получи подкрепа от редиците на червените.

По думите на Сергей Станишев със своето поведение президентът създава разделителни линии, но от разцепление няма опасност, защото всеки, който се е опитал да цепи БСП, е губил и е слизал от политическата сцена.

„Отдавна съм заявил, че ще се кандидатирам за председател на БСП и знам защо. Не заради власт, а защото партията има шанс да се развие през следващата година като европейска, социалистическа партия с модерна платформа и алтернатива на ГЕРБ”, посочи той.

На въпрос дали тази посока ще бъде продължена в партията и ако Георги Първанов стане лидер, Станишев отговори: „Съмнявам се".

По повод новината, че Меглена Кунева напуска НДСВ лидерът на БСП каза, че не е изненадан и допълни, че това е било ясно, както и същността на политическия проект на Кунева още преди президентските избори.

„Интересното е, че тя толкова много говореше срещу партиите, а сега създава партия. И както и да я нарече – гражданска, селска, тя си е партия, защото истинската демокрация се гради върху партиите”, подчерта той.

Отношението на БСП към партията на Кунева ще зависи от нейното отношение към партия ГЕРБ и към този модел на управление в страната, добави Станишев.

„Тя водеше кампания срещу страха, за граждански права, но не събра кураж на втори тур на президентските избори да призове хората, които я подкрепиха да гласуват срещу този модел. Тя зае неутрална позиция в момент, в който се водеше важна битка за бъдещето на България”, каза още той.

В дискусията, организирана от Националния политически институт „Димитър Благоев", ще вземат участие още евродепутатът и бивш кандидат за президент Ивайло Калфин, който говори за кризата в Европа и в света и отражението й в България, депутатът от ПГ на „Коалиция за България” Михаил Миков, който представя тезите си за управлението на ГЕРБ в отговор на кризисните процеси в страната и по места и социолога Живко Георгиев, който ще се спре на ситуацията в обществото след „Избори 2011 г." и в БСП.

#БСП #Партията на европейските социалисти #ПЕС #БСП #Сергей Станишев #Георги Първанов #Меглена Кунева #НДСВ #ГЕРБ #избори #България #Живко Георгиев #Михаил Миков #Ивайло Калфин #Коалиция за България #Димитър Благоев #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници