Украйна планира драконови санкции срещу Русия

Украйна планира драконови санкции срещу Русия
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украйна е на път да въведе тежки санкции срещу Русия. Гласуван от парламента и приет от президента документ предвижда забрана или ограничаване на влизането на кораби в териториални води или пристанищата на Украйна и самолети във въздушното пространство на страната, прекратяване на търговски споразумения, съвместни проекти и индустриални програми в сферата на сигурността и отбраната, културния обмен, научното сътрудничество, образованието и спорта, съобщи РИА Новости.

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа и върна във Върховната Рада закона за антируските мерки. От закона следва, че Съветът за националната сигурност и отбраната на Украйна има право да блокира руските активи, да ограничава търговските операции, както и да спре транзита на ресурси, полетите и превозите в Украйна. Става дума също и за забрана за престоя на руски плавателни съдове в териториалните води и пристанищата на Украйна.

Трябва да бъдат прекъснати културният обмен, научното сътрудничество, отменят се официалните посещения, заседания и преговори.

Вицепрезидентът на Русия Юрий Ушаков заяви, че въведените срещу Русия санкции няма да повлияят на принципното отношение на Москва към кризата в Украйна.

В същото време Порошенко обяви, че следващата седмица ще внесе в парламента проектозакон, който предвижда предоставяне на специален статут на някои райони в Донецка и Луганска област, съобщи „Украинская правда“. В момента тези области се контролират от проруските сепратисти.

Той обяви, че Русия е преместила по-голямата част от военните си, които досега се били в Източна Украйна, обратно на руска територия, което увеличавало шансовете за мирен процес.

Москва продължава да отрича, че е изпращала военни в Източна Украйна в подкрепа на проруските сепаратисти, въпреки че Киев и Западът твърдят, че има категорично доказателства за това.

#Русия #Украйна #Киев #Москва #санкции #Кремъл #Петро Порошенко #Порошенко #Юрий Ушаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници