Защо работещи българи продават кръвта си, за да хранят децата си?

Защо работещи българи продават кръвта си, за да хранят децата си?
Протест на работници от „Напоителни системи“ Снимка: Полина Тодорова
A A+ A++ A

Да ти изпият и последната капчица кръв“ не е просто метафора за подсилване на ефекта, а шокиращата действителност у нас. В разгара на поредната предизборна кампания работник от „Напоителни системи“ от село Ковачица продава кръвта си, за да храни децата си и да ги изпрати на училище. Той и колегите му не са получавали заплати от месеци, затова се налага да търсят варианти да преживяват. Заеми не могат да вземат, защото няма как да ги връщат. Тези българи ходят на работа, не висят на гърба на социалната система и не просят.

Докато работещи българи се чудят коя част от тялото си да продадат, за да съществуват, партиите бълват обещания, а синдикатите са заети с всичко друго, но не и как реално да защитят работниците.

В „Напоителни системи“ не са получавали заплати от пет месеца. Преди дни стотината работници в „Напоителни системи“ - клон „Струма-Места“, са получили 40% от заплатите си за месец май. Хората приели получените 200-250 лева като гавра с тях, защото няма да им стигнат дори да покрият заемите си. Те се притесняват, че няма как да подготвят децата си за училище.

За изплащане на заплатите на служителите са необходими 3,5 млн., като се има предвид, че работниците в сектора не са добре платени. Сумата не е голяма, но явно няма кой да преговаря за нея, няма и воля проблемът да бъде решен. Причината е, че синдикатите са заети с политика. КНСБ обяви, че ще подкрепи подготовката на актуализацията на бюджета от служебния кабинет, даде предложение за определяне на цените на тока и оценка на банковата система. Дори за КТБ се изказа надълго и нашироко. За „Напоителни системи“ КНСБ обикновено се изказва кратко и лаконично. По-скоро констатира проблема - „хората ще протестират“, „няма как хората да стоят без заплати“. Организира няколко протеста, които не оказаха никакво влияние. Нямаше никакъв натиск върху отговорните структури, защото синдикатите не желаят да се конфронтират с властта. Толкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници