Три плащания по дълга до декември при резерв 8,9 млрд. лева

Три плащания по дълга до декември при резерв 8,9 млрд. лева
A A+ A++ A

Фискалният резерв на България възлиза на 8,9 милиарда лева, сочат последните официални данни на министерството на финансите, публикувани на неговата страница в края на август.

"Ниво на фискалния резерв над 8 милиарда лева, независимо каква е структурата и източниците на неговото попълване, е изключително високо и вдъхващо доверие", коментира пред БГНЕС икономистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в периода 2003-2009. "Друг е въпросът, че част от тези средства ще бъдат изразходвани както за покриване на дефицитите, които се очертават така и за евентуалните плащания през следващата година", добави той.

"Основните плащания са ясни, съществува график. Става въпрос за погасяванията по дълга. Каква ще бъде политиката в разходната част и какъв допълнителен дефицит ще има, тъй като той се финансира от фискалния резерв, това вече ще каже министерството на финансите", заяви Дацов и подчерта, че "самият дефицит може да бъде контролиран".

До края на 2014 предстоят три големи плащания. Първото от тях е през септември, когато трябва да бъдат платени емитираните през 2013 ДЦК в размер на 300 милиона лева. В края на октомври предстои плащане по други падежиращи ДЦК в размер на 400 млн. лв. На 30 ноември е падежът и по извънредно емитираните 5-месечни ДЦК в размер на 1.228 млрд. лв.

Към края на юли номиналният размер на държавния дълг възлиза на 9424.2 млн. евро, от който 3925.3 млн. евро вътрешен и 5498.9 млн. евро външен, показват още последните официални данни на МФ. В края на юли съотношението държавен дълг/БВП е 22.8%, което остава едно от най-ниските сред страните-членки на Европейския съюз. Извършените плащания по държавния дълг за юли възлизат на 622.1 млн. лв.

В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 41.6%, а на външния – 58.4%. В края на юли делът на дълга, деноминиран в евро, достига 58.8%, в левове – 31.2%, в щатски долари – 9.1%.

#резерв #дълг #Министерството на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"