Адв. Симеонов: Прокуратурата трябваше да предвиди какво ще се случи

Адв. Симеонов: Прокуратурата трябваше да предвиди какво ще се случи
A A+ A++ A

Всички действия около КТБ в началото са били с цел съсипване на банката, коментира адвокат Константин Симеонов по повод на днешната среща в кабинета на главния прокурор, посветена на проблемите с кредитната институция.

„Не мога да кажа за прокуратурата друго, освен това, че когато предприемаше действия, като тези в началото, трябваше да предвиди какво може да се случи; че като краен резултат се наредиха вложителите на опашка пред банката“, каза защитникът.

Адв. Симеонов припомни също, че БНБ е имала двоен подход в началото на скандала, осигурявайки допълнителни средства за една банка и отказвайки на друга. Първа инвестиционна банка е получила по негова информация не 1,3 млрд. лева, а 1,9 млрд. лева и те трябва да се върнат. „Въпросът е откъде“, запита Симеонов.

В ранния следобед за среща с главния прокурор Сотир Цацаров в съдебната палата влязоха голяма група ангажирани с  казуса КТБ представители на бизнеса, синдикатите и гражданите, сред които финансистите Емил Хърсев и Красимир Ангарски, председателят на УС на БСК Сашо Дончев,  вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, синдикалистът Иван Нейков и бившият депутат и министър от ГЕРБ Вежди Рашидов.

По думите на лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев мотивът за този разговор е да се оздрави банката.

„Ние това го твърдим от самото начало. Не сме слушали главният прокурор да казва по случая, че трябва да се надскочи законът, може би не е добре цитиран“, коментира Тренчев реакцията на медиите след изказването на главния прокурор, че банката трябва да бъде спасена.

„Мисля, че на главния прокурор не му е точно това работата“, каза по същата тема адавокат Симеонов, който официално е поел защитата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Защитникът направи уговорка, че не иска да коментира действията на г-н Сотир Цацаров, но по думите му „отдавна е време прокуратурата да започне да говори, когато има доказателства“.

На въпрос за пристигането на подзащитния му в България адв. Симеонов поясни, че според Европейската конвенция за екстрадиция сръбският съд трябва да се произнесе, но най-напред е необходимо властите там да локализират къде се намира Цветан Василев, да поискат от България документи и т.н.

„Цветан Василев не се укрива и е в Белград“, потвърди адвокатът. Двамата са се видели, като Василев е подписал пълномощно. Срещата не е била в неговия дом или на мястото, където е отседнал.

„Според Европейската конвенция за екстрадиция си има процедура и тя никак не е лека“, каза още адвокатът. В практиката си той имал екстрадиции, продължавали с години. Симеонов потвърди, че довереникът му веднага ще се върне в България, ако бъде изтеглена заповедта за ареста му.

На въпрос от медиите каква е причината за дестабилизацията на Корпоративна търговска банка Симеонов отговори: „Питайте главния прокурор за причината за скандала с КТБ. Ако започна да говоря някои неща, които знам, но не мога да ги докажа, ще излезе като клевета“, аргументира се той.

 

#КТБ #Корпоративна търговска банка #адвокат #Константин Симеонов #Цветан Василев #главен прокурор #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"