ЕК разреши държавата да помогне на БДЖ

ЕК разреши държавата да помогне на БДЖ
A A+ A++ A

Европейската комисия смята за допустима държавната помощ за преструктуриране на БДЖ, се казва в писмо за подкрепа, изпратено от главна дирекция "Конкуренция" до служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на ведомството.

Становището на Брюксел бе поискано през юни заради, когато в края на управлението на предишното правителство се стигна до невъзможност за съгласие с кредиторите на държавната железница. Въпросът се отнасяше до стари задължения за 172 млн. лв., натрупани от БДЖ преди присъединяването на България към ЕС.

От получения днес отговор се разбира, че Европейската комисия смята за допустимо опрощаването на този дълг, сочат от транспортното министерство.

Миналата седмица служебният министър Ангелкова е предоставила в Брюксел допълнителни анализи и аргументи за ускоряването на нотификацията на държавната помощ, за да може да продължи преговорите с кредиторите, а компанията да функционира нормално, се посочва в съобщението.  

"Предстои среща с кредиторите и облигационерите на компанията, за да обсъдим възможностите за разсрочване на задълженията. Първата крачка вече е направена, тъй като с това писмо ЕК се произнася, че не се нарушава законодателството, свързано с конкуренцията и държавната помощ за БДЖ може да бъде отпусната", каза Ангелкова, цитирана от пресцентъра.  

Тя уточни, че дължимите на кредиторите месечни суми се изплащат редовно.

#БДЖ #железници #кредитори #дълг #ЕК #държавна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"