Четете дребния шрифт: Купуването и продаването на гласове е престъпление

Четете дребния шрифт: Купуването и продаването на гласове е престъпление
A A+ A++ A

България е в навечерието на избори. На фона на предизборни клевети и крайно недостатъчни, скучни дебати, отличаващи се главно с кавги и взаимни обвинения във всякакви провали, международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикуваха доклад с данни за мащабно купуване на гласове и очаквани манипулации при преброяването на бюлетините.

Според скорошно проучване на „Прозрачност без граници“ 12% от българите биха продали гласа си. 58% от тях заявяват, че ще го направят от бедност, а останалите – за да накажат безнаказаността, некомпетентността и корупцията на местните власти. 6.8% от анкетираните обясняват, че няма да се възползват от подобна оферта, защото парите са твърде малко.

Според лавина от съобщения в Централната избирателна комисия царят безпорядък и своеволия, а гласуването на българите в чужбина се превърна в серия от гафове. От цялата страна вали информация за разбити партийни офиси, побой над кандидати и купуване на гласове. Експерти, наблюдатели и неправителствени организации твърдят, че такива грозни случки са безпрецедентни, дори за България.

Освен купуването и продаването на гласове (цената варира от 50 до 500 лв. в зависимост от това колко е богата съответната община), се наблюдава и рекорден „контролиран“ вот, който се проследява и доказва много по-трудно – раздаване на безплатна храна и лекарства, заплахи от страна на работодатели и натиск от роднини.

Задължителното за всяка предизборна агитация напомняне, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“ е така изпразнено от съдържание, че прилича на указанието от рекламите призоваващо ни да четем „дребния шрифт“.

Новият Изборен кодекс, рожба на последния парламент, прелива от пропуски и недостатъци, които пораждат въпроси, неуредици и оплаквания. Заместник-главният прокурор Валери Първанов призна в наскоро публикувано интервю, че заради „вратички“ в кодекса прокуратурата и полицията са с вързани ръце, когато иде реч за изборни нарушения.

Провеждането на президентски и местни избори в един ден измести вниманието към София, а тъкмо в местните общини се води епична битка за гласа на всеки избирател, защото там се правят и най-наглите и „доходоносни“ корупционни схеми и сделки.

Явно е, че властите са безпомощни да се справят с предизборните нарушения, че продавачите на гласове едва ли ще променят намеренията си, и че масовото гласуване остава единственото средство за защита. Само по този начин тези, които не желаят да продават могат да се противопоставят на „брокерите и търговците“ и да превърнат избора в по-честен и справедлив – на 23 октомври избирателната активност ще стане тест за обрулената българска демокрация.

#избори #купуване #продаване #гласове #контролиран вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"