Една година от трагедията в Япония

Една година от трагедията в Япония
Навсякъде в Япония днес има възпоменателни церемонии за миналогодишната трагедия. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

С минута мълчание в памет на загиналите при катастрофалния трус на 11 март 2011 г. и последвалото цунами японците отбелязаха годишнината от трагедията, сполетяла страната и взела над 19 000 жертви.

В 14:46 ч. местно време (5:46 ч. по Гринуич), когато на 11 март м.г. земята по североизточното крайбрежие на архипелага се разлюля, животът в Япония замря и нацията отправи първата колективна молитва за загиналите си сънародници.

В Токио веднага след минутата мълчание премиерът Йошихико Нода произнесе реч на церемония в Националния театър на Токио в присъствието на император Акихито и на представители на управляващия елит, предаде БГНЕС.

Министър-председателят обеща да положи всички усилия за възстановяване на опустошения от природния катаклизъм район и да предаде паметта за тази трагедия на следващите поколения.

Император Акихито, едва възстановен от операция на сърцето, стана и се помоли заедно с императрица Мичико.

„Една година мина от голямото земетресение на изток и аз отдавам почит на всички, които загубиха живота си там”, заяви императорът в кратка реч.

Освен за 19-те хиляди загинали Акихито говори за болката и скръбта на десетките хиляди ранени или принудени да напуснат домовете си заради ядрения инцидент в централата Фукушима, предизвикан от цунами.

Навсякъде в Япония днес има възпоменателни церемонии за миналогодишната трагедия.

От ранна утрин японските радио и телевизионни станции излъчват специални програми с участието на хора, непосредствени свидетели на трагедията, близки на жертвите или пък разгневени от мудното възстановяване на опустошените от стихията райони.

#Япония #Гринуич #земетресение #Цунами #Йошихико Нода #премиер #Токио #император Акихито #памет #трагедия #императрица Мичико #Фукушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"