Украйна няма да отстъпи и късче земя

Украйна няма да отстъпи и късче земя
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че украинската армия ще защитава Мариупол и няма да отстъпи и късче земя.

„Врагът ще претърпи съкрушителна загуба. Наредил съм да се доставят танкове и ракетни установки, за да защитим населението", заяви президентът Порошенко при пристигането си в Мариупол, цитиран от УНИАН.

Според президента, официалната власт има достатъчно сили да защити Украйна, но очаква само едно - мир.

„Затова и се срещнах с руския президент Путин, за да поискам гаранции, че след прекратяването на огъня ще настъпи мир", коментира Порошенко като обяви, че през последните четири дни са били освободени 1200 пленени и взети за заложници украинци.

Той уточни, че Украйна се нуждае се от две неща – Русия да си вземе войската, да затвори границата и украинците сами ще си оправят всичко.

Според Порошенко е невъзможно победно излизане от конфликта единствено със средствата на войната.

„Колкото повече увеличаваме натиска, толкова повече руски войски идват на наша територия”, обясни той. За да постигнем мир, е нужно „изтегляне на чуждестранните части и затваряне на границата, а след една седмица ще намерим компромис”, посочи държавният глава.

Междувременно стана ясно, че Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа е изпратила в Украйна още 59 наблюдатели, за да следят ситуацията с прекратяването на огъня в източните райони на страната.

Наблюдателите съобщават за няколко случая на нарушение на примирието в районите на Луганск, Донецк и Мариупол на 6 и 7 септември. Такива данни се съдържат в специални ситуационни доклади, публикувани от организацията. В отчетите на наблюдателите се описват, както случаи на единични изстрели от автоматично оръжие, така и факти за използване на артилерия.

#Украйна #Петро Порошенко #Порошенко #Русия #Мариупол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници