В ЕС липсва консенсус за новите санкции срещу Русия

В ЕС липсва консенсус за новите санкции срещу Русия
Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Страните от Европейския съюз не са единни за разширяването на санкциите срещу Русия. Посланиците на 28-те страни членки бяха повикани на извънредна среща в Брюксел в понеделник следобед във връзка с икономическите санкции срещу Русия, които бяха одобрени без единодушно съгласие на всички държави, предаде АФП.

На срещата трябва да бъдат обсъдени условията за прилагане на санкциите, които трябва да влязат в сила с планираното им публикуване в Официалния вестник на ЕС във вторник.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ. Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна. Освен това новите санкции трябва да ограничат достъпа до капиталовите пазари за големите руски петролни компании „Роснефт“ и „Транснефт“, както и петролните дейности на руския газов гигант „Газпром“.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви в неделя, че Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта.

#ЕС #Херман Ван Ромпой #Русия #Украйна #санкции #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници