Шефът на НИМХ обвини човешката немарливост за жертвите от пороите

Шефът на НИМХ обвини човешката немарливост за жертвите от пороите
Според директора на НИМХ трябва да се взимат превантивни мерки срещу наводнения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев е категоричен, че причината за жертвите от пороите е човешка немарливост.

Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от Брюксел.

„За съжаление, все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват“, допълни чл.-кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

#Георги Корчев #НИМХ #порои #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »