Паметник на завистта откриха в Хасково

Паметник на завистта откриха в Хасково
Кметът Георги Иванов и скулпторът Господин Тенев-Гуспата разглеждат макет на „Българският Икар“.
A A+ A++ A

Триметров Паметник на завистта краси от днес градинката между областната и общинската администрация в Хасково. Творбата „Българският Икар“, назована така от автора й Господин Тенев-Гуспата, бе открита от кмета Георги Иванов в присъствието на десетки граждани.

„Предполагам, че някои ще харесат паметника на завистта, който откриваме днес, други не. Но той не е направен, за да се слагат цветя на него, а за пречистване на душите. Всеки, който застане пред него, да размисли и прецени – дали иска да е част от крилете или от онова зад него. И да пречисти душата си, ако, разбира се, има душа. Всеки има правото да се разпознае“, каза при официалното откриване градоначалникът, цитиран от Хасково.нет.

Скулптурата изобразява фигурата на Икар, готов за полет, а две ръце дърпат крилете му назад. В тази съвременна интерпретация на древния мит за Икар не слънцето (Природата), а скелет (на себеподобен) е този, който пречи на порива на човека да възвиси своя дух над дребнавия и несъвършен земен свят. Мощните костеливи ръце на невидимата тъмна сила са хванали крилата на „българския Икар“ и се опитват да ги пречупят.

Монументът е отлят във военния завод в Сопот и монтиран на специален гранитен постамент.

В началото на словото си кметът приветства с „добре дошли“ гостите за празника на Хасково от побратимените градове от Франция, Испания, Русия. За Деня на града има и гости от Словения, Белгия, Гърция.

Градоначалникът приветства с „добре дошли“ и своите „съратници, с които вече 15 години се борим със завистта. Защото няма нещо, което сме направили в този град, което да не е било охулвано и проверявано от различни инстанции. Това е нашето ежедневие. Това е действителността, дами и господа“, допълни кметът, визирайки многобройните сигнали и съдебни мерки срещу него по инициатива на опоненти.

Той самият преди година успя да осъди за клевета бившия журналист и политик отскоро Николай Бареков.

Според хасковския кмет завистта спира развитието на прогреса в нашата страна и във всеки български град трябва да има подобен паметник.

След откриването на статуята градоначалникът благодари на автора Господин Тенев-Гуспата и му подари икона на св. Богородица. От своя страна скулпторът му подари макета на паметника и му пожела „поне още един мандат“


Авторът на метафоричната скулптура е добре познат на гражданите и гостите на Хасково с великолепните си и остроумни творби, които могат да бъдат видени на различни места в града: фигурите на Оранжевия мост; „кацналият“ на фасадата на Общината метален бухал; изпълнената с много настроение левитираща Баба Яга; ненатрапчивата, но изпълнена с благородство и интелектуален плам пластика на първия следосвобожденски хасковски художник Димитър Иванов-Лицо (1888-1953), създадена по повод 120-годишнината на маестрото и монтирана пред неговата родна къща…

Господин Тенев, наричан от колеги и приятели Гуспата, е роден през 1953 г. Живее и работи в Хасково, член е на представителството на СБХ в града и на Дружеството на хасковските художници.

Негови творби има в държавни и частни колекции в Хасково, София, Пловдив, Смолян, Варна, Бургас и др., а извън страната - в Англия, Холандия, Германия, Италия, Норвегия, Словакия, Русия, САЩ, Турция, Македония, Сърбия, Испания, Белгия и др.

Източник: Хасково.нет

#Георги Иванов #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници