След премиерския пост Папандреу се отказа и от ПАСОК

След премиерския пост Папандреу се отказа и от ПАСОК
Взех трудни решения, но си струваше, смята Георгиос Папандреу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Водачът на социалистическата партия на Гърция ПАСОК Георгиос Папандреу подаде оставка от ръководството в събота, за да даде възможност на формацията да избере негов наследник преди предстоящите предсрочни избори.

„За мен дойде моментът да водя битки от други рубежи," каза Папандреу, цитиран от АФП и БГНЕС.

През ноември 2011 г. той се отказа от премиерския пост, за да бъде сформирано коалиционно правителство, което да се справи с дълговата криза.

„Взех трудни решения. Те можеха да ми струват скъпо от политическа гледна точка, но си струваше," категоричен е той.

Очаква се финансовият министър Евангелос Венизелос да наследи Папандреу при избора на нов водач на социалистическата партия на 18 април.

Според резултатите от последните допитвания ПАСОК ще понесе тежка загуба на предстоящите избори и може да получи най-слабите резултати за 37-годишната си история.

Сегашното гръцко коалиционно правителство, сформирано, за да извърши операцията по опростяване на част от гръцкия дълг и за задействане на втория спасителен план на еврозоната, трябва по принцип да приключи мандата си до 12 април, а парламентът да осъществи тази задача.

Според гръцката конституция изборите трябва да се организират 30 дни след разпускане на парламента. Правителственият говорител Пантелис Капсис не съобщи точна дата за изборите, но от изявленията му излиза, че те може да се проведат още на 29 април или в началото на май.

#Гърция #ПАСОК #Георгиос Папандреу #Евангелос Венизелос #дълг #спасителен план #еврозона #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »