Кръвта на оцелелите от ебола ще отива за лечение на болни хора

Кръвта на оцелелите от ебола ще отива за лечение на болни хора
Визия на вируса, разработена от NIAID
A A+ A++ A

Кръвта на пациентите, които оздравяват след заразяване с ебола, трябва да бъде използвана за лечение на болните. Това заяви Световната здравна организация (СЗО), която обяви, че през ноември може да има ваксини срещу болестта.

На среща експерти оцениха експерименталните лечения на предизвиканата от ебола хеморагична треска, която отне живота на над 2000 души в Западна Африка.

На теория антителата, които са произведени от оцелели инфектирани хора, могат да бъдат пренесени в пациент, което подобрява имунната система на болния. Въпреки това засега липсват данни за ефективността на терапията в голям мащаб.

По време на епидемията от ебола през 1995 г. в Конго са направени проучвания, показващи, че

седем от осем пациенти оздравяват след подобна терапия

Междувременно инжектиране с експериментална ваксина, последвана от реваксинация, позволява „бърза и устойчива“ защита срещу ебола при маймуни, според проучване, публикувано в неделя. Съобщението дава надежди за успех при тестовете с хора.

Инжектиране с ваксината, базирана на вирус, причиняващ хрема при шимпанзета и макаци, им е дало „пълна защита в краткосрочен план и частично в дългосрочен план“ срещу ебола. Реваксинацията е последвана от „устойчив имунитет“.

Ако бъде одобрена, тази ваксина ще бъде от полза за хората по време на епидемии и в случаите на професионално излагане в болници или лаборатории, заявиха изследователите. Американският институт по алергии и инфекциозни болести обяви на 28 август, че

опитите с ваксини срещу ебола при хора са започнали в началото на септември

Екипът на Нанси Съливан от изследователския център NIAID разработи ваксина, основана на аденовирус (вирус, причиняващ хрема) при шимпанзетата под името ChAd3, който служи като генетичен носител за фрагменти от генетичен материал от вируса ебола в клетки на ваксинирания екземпляр. Фрагментите от генетичен материал не са заразни, но помагат на организма да се научи да разпознава вируса ебола и да се защитава от него.

Тествани са били различни дози от ваксината ChAd3. След това е приложена смъртоносна доза от вируса ебола. Ваксинираните маймуни са оцелели. Четирите маймуни, които са получили еднократно приложение, са били реимунизирани пет седмици по-късно.

Защитният ефект е намалявал с времето, само две от тях са останали защитени след десет месеца. Реимунизацията е с различно съдържание (ваксина с отслабен вирус).

Тестове при хора, за които бе обявено в края на август, са първата от три стъпки на процеса на валидиране. Те се извършват върху здрави индивиди (незаразени), за да се провери дали ваксината се понася добре и дали предизвиква добър имунен отговор.

#лечение #кръв #ебола #здраве #СЗО #Световна здравна организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »