Трескава подготовка на деца и родители за 15 септември

Трескава подготовка на деца и родители за 15 септември
Най-стресиращо за родителите е изпращането на първокласниците в училище. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лятната ваканция е към своя край и трескавата подготовка на учениците за първия учебен ден вече тече. Най-стресиращо за родителите е изпращането на първокласниците в училище. Децата приемат много емоционално новото начало, което им предстои, докато родителите им са силно притеснени за прехода на малчуганите от детската градина към училищните занимания.

Психологът Диляна Петрова обясни за novinite.bg, че най-честите притеснения на родителите на първокласниците са свързани с адаптацията на децата в учебния процес, режима, с който те трябва да свикнат, и справянето с новите задължения и отговорности.

„Новата среда може да предизвика страх и тревожност у децата. Родителите трябва да са въоръжени с търпение и внимателно да подготвят своите деца да преминат от игрите към училището и неговите правила“, посочи Петрова.

Родителите се притесняват също дали децата ще се разбират с другите деца, ще създадат ли приятелства, дали ще слушат учителите си и ще се справят ли с учебния материал, обясни психологът.

Освен тези вълнения 15 септември е свързан и с отделянето на средства за закупуване на различни пособия за учениците. Разходите за изпращането на първокласник са сериозни и всяко домакинство може да отдели различна сума от месечния си бюджет.

Нашата проверка показа, че в повечето търговски обекти има богат асортимент от училищни пособия. Всяко домакинство обаче разполага с фиксиран бюджет и в повечето случаи организира подготовката на детето си за училище спрямо средствата, които може да отдели.

Родителите, които от по-рано са започнали да заделят средства за подготовката на малчуганите за първия учебен ден, по-лесно посрещат извънредните разходи, които възникват за бюджета им през септември.

Заради кризата и нередовното заплащане обаче голяма част от родителите не успяват да отделят необходимата сума за покриване на разходите и прибягват до тегленето на кредит, за да изпратят децата си на училище. Теглените суми варират между 500 и 1000 лева.

Освен кредит родителите имат и друга възможност - да кандидатстват за отпускане на еднократна помощ за първокласник в размер на 250 лева.

Право на еднократната целева помощ за ученици имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лева.

Срокът за подаване на документите в дирекция „Социално подпомагане“ е до 30 септември.

Независимо от всички вълнения на родителите около първия учебен ден, те не трябва да забравят, че днешните деца са много по-адаптивни от предишните поколения. Това се дължи до голяма степен на развитите технологии и успешното боравене на малчуганите с тях.

А относно бюджета за подготовката на първокласниците за училище, родителите не трябва да се поддават на треската за прекалено пазаруване, а да заложат на най-необходимото.

#първокласници #треска #пазаруване #училище #родители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"