Правителството пак лъже земеделците

Правителството пак лъже земеделците
Радослав Христов (вляво) призова земеделския, финансовия министър и премиера (вдясно) да спазят договорката за безакцизно гориво. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството не спазва договорката със земеделските производители за безакцизно гориво, алармира зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той припомни, че по време на протеста на зърнопроизводителите в София на 6 и 7 декември 2011 г. премиерът е заявил, че „има нотификация за държавната помощ и ваучерите се пекат", предаде БГНЕС.

След протестите си с машините на 6 и 7 декември в София, зърнопроизводителите ги прекратиха до 31 януари 2012 г. в очакване на изпълнението на поетите от държавата ангажименти към земеделския сектор.

„Нотификация има, но няма закон. Преди 5 години имаше закон, но нямаше нотификация, но в крайна сметка тогавашните управляващи го направиха за 2 седмици и държавната помощ беше приложена," посочи Радослав Христов.

Той призова земеделския, финансовия министър и премиера да спазят договорката.

„За трета година сме лъгани за безакцизното гориво, България е единствената от европейските страни, където не се прилага тази помощ," каза Радослав Христов.

Той отбеляза, че тази година ситуацията за зърнопроизводителите е тежка и прогнозата е за по-малко производство на пшеница с около 20%. Причината е измръзването през зимата и сушата през есента.

При рапицата от 2 млн. декара площи, ще има 1 млн. пропаднали площи и затова той призова да се активира процедурата за пропаднали площи и да се ползва европейският регламент.

„Увеличени са и горивата, и торовете, които формират около 25-30% от себестойността на продукцията," обясни зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

#Радослав Христов #зърнопроизводители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"