БАН ще работи с японския Музей за Пътя на коприната

БАН ще работи с японския Музей за Пътя на коприната
Председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската академия на науките, Музеят за Пътя на коприната „Икуо Хираяма“ с фондация – Япония, и Център „Икуо Хираяма“ – България, подписаха в четвъртък рамково споразумение за съвместна дейност на трите организации, съобщиха от пресцентъра на БАН.

Споразумението включва изследвания върху културното наследство от Пътя на коприната, културен и познавателен обмен в съответствие с политиката на ЮНЕСКО и популяризиране на световните паметници на културата сред младото поколение.

Подписи под документа поставиха акад. Никола Съботинов, председател на БАН, проф. Донка Ангелова – директор на Център „Икуо Хираяма“, и г-жа Мичико Хираяма – директор на Музей за Пътя на коприната „Икуо Хираяма“ с фондация.

„Радвам се да ви посрещна в най-старата научна институция в България“, обърна се акад. Никола Съботинов към гостите на Българската академия на науките.

Той връчи почетен плакет „Марин Дринов" на Мичико Хираяма като директор на Музея за Пътя на коприната „Икуо Хираяма“ за мисията му за опазване на културните ценности на България и Япония.

В рамките на инициативата в централното фоайе на БАН беше открита изложбата „Пътят на коприната на Икуо Хираяма – кръстопът на култури в обещание за мир“, под патронажа на Н.Пр. Посланика на Япония в Р. България г-н Макото Ито.

В петък Националният археологически институт с музей към БАН и Институтът за изследване на обществата и знанието ще подпишат споразумения с Музея за Пътя на коприната „Икуо Хираяма“ и Фондация „Хокуто“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"