Евросанкциите срещу Русия отпадат?

Евросанкциите срещу Русия отпадат?
Европейският съюз може и да се откаже от санкциите срещу Русия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В понеделник държавните ръководители на страните-членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия. "Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и/или започнат мирни преговори, да се откажем от тези (наказателни мерки)", заяви президентът на на Европейския съюз Херман ван Ромпой. 

Новите евросанкции срещу Русия формално влизат в сила от понеделник. Те бяха одобрени от представителите на 28-те в Брюксел. Ограниченията обаче няма да влязат в сила заради договореното в Украйна примирие.

Предвидените санкции ограничават допълнително достъпа на руски компании до капиталовите пазари и засягат важни технологии за добив на петрол и газ.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза президентът на ЕС Херман ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

След стрелбата в неделя Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, е започна активно да разполага свои представители в източната част на Украйна, за да съдейства за спазването на споразумението за спиране на огъня между проправителствените сили и бунтовниците. В същото време ОССЕ поиска от членовете си спешно съдействие за подкрепа на процеса чрез изпращане на наблюдатели и друга помощ.

В понеделник се очаква да започне размяна на пленници между воюващите страни. В плен на бунтовниците в т.нар. "Донецка народна република" са хиляди военни от проправителствените сили.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев заяви в интервю за "Ведомости", че ако има нов кръг от санкции в енергетиката или финансите, това би могло да провокира ответни подобни мерки. Русия би могла да затвори въздушното си пространство, а това ще се отрази много тежко на някои авиокомпании, предупреди той.

#Русия #Херман Ван Ромпой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници