Днес честваме Малка Богородица

Днес честваме Малка Богородица
Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Православната църква чества Рождеството на Пресвета Богородица. Това е един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

По този повод в 9 часа в понеделник празничната Света Литургия ще оглави лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Храмов празник има Роженската света обител „Рождество Богородично“, където от 17.00 часа ще започне празнична Вечерня. По-късно, от 20.00 часа, за първи път в манастира за празника ще бъде отслужено Всенощно бдение по светогорска традиция. То ще продължи до около 3 ч. през нощта.

В 8 ч. на 8 септември е началото на архиерейска Света Литургия. Ще бъде направено и традиционното Литийно шествие в манастира с чудотворната икона на Роженската св. Богородица. Богослуженията за празника на Роженската света обител ще оглави Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Той ще бъде в съслужение с Негово Високопреподобие архимандрит Епифаний - игумен на Роженския манастир, и духовници от епархията.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. 

#Малка Богородица #честваме #Рождество #църква #Богородица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници