Протест срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа

Протест срещу добива на шистов и въглищен газ в Добруджа
Протестиращите носят плакати с надписи: „Длъжни сме да защитим земята – тя ще трябва да децата“ и „Добруджа е хляб за нас“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 300 еколози и защитници на природата се събраха в неделя на протест пред Министерство на околната среда и водите в столицата с основен лозунг: "Народът казва не на въглищния и шистов газ".

Шествието тръгна от министерството по посока на президентството, спря пред МС, като крайната точка на гражданите беше „Орлов мост”, където протестът приключи.

Протестиращите изразиха недоволството си срещу подписаното разрешение от служебния екоминистър Светлана Жекова за проучване за добив на въглищен газ в района Блок "1-11 Вранино" в Добруджа на американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп."

Активистите еколози имат готовност да внесат няколко възражения и жалби до ВАС, които да спрат изпълнението на разрешението за Добруджа. Те призовават Жекова сама да оттегли разрешението, което е дала на американската фирма, която ще проучва и евентуално ще експлоатира находището.

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Длъжни сме да защитим земята – тя ще трябва да децата“ и „Добруджа е хляб за нас“.

Протестът бе организиран в социалната мрежа. Протести се проведоха и в Бургас, Пазарджик, Варна и др.

#протест #добив #шистов #газ #Добруджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници