Доган разпусна ДПС-Кърджали, за да търси вътрешен баланс

Доган разпусна ДПС-Кърджали, за да търси вътрешен баланс
Лидерът на ДПС Ахмед Доган търси баланса в местната структура в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДПС Ахмед Доган разпусна ръководството на партията в считания за крепост на ДПС град Кърджали, стана ясно от съобщение от пресцентъра на Централното оперативно бюро на ДПС.

Общински съвет на ДПС е разпуснат, а на негово място е назначено служебно оперативно бюро начело с Мухарем Мухарем. То ще организира и проведе общинска изборна конференция, на която ще бъде излъчен съставът на новия Общински съвет на ДПС в град Кърджали, както и новият лидер на местната структура, се казва още в съобщението, цитирано от „Дарик".

С това свое решение от 7 февруари ръководството на партията официално легитимира разцеплението в ДПС-Кърджали, продължаващо вече месеци наред.

Четирима души са отстранени от всякакви лидерски позиции: Ехлиман Чобан - бивш заместник-председател на ДПС, както и бившите общински съветници Бахар Палова, Веляйтин Вели и Юсеин Раим.

От централата на ДПС признават още, че в общинската организация на ДПС-Кърджали е създадена неблагоприятна обстановка, породена от междуличностни конфликти.

В новото служебно оперативно бюро влизат представители на двете враждуващи страни в конфликта, за да се търси и намери баланс, по думите на лидера на движението Ахмед Доган.

В него влизат бившият председател на структурата в Кърджали, кметът Хасан Азис, но и хора от т. нар. вътрешна опозиция, като бившия зам.министър на вътрешните работи Раиф Мустафа, който в момента оглавява местния парламент, ексдепутатите Расим Муса и Мюмюн Емин, както и някои младежки лидери на ДПС в Кърджали.

Първите публични проявления на разкола в ДПС се появиха още по времето на предварителните номинации при издигане на кандидатури за кмет във вътрешнопартийния избор през октомври 2011 година.

Тогава мнозинството от членовете на ДПС посочиха Хасан Азис за този пост, при това за трети мандат. Следващата „битка" беше за това, кой да оглави Общинския съвет в Кърджали, като кандидатурите бяха две - тази на приближени до кмета Азис Ниязи Шакир и Раиф Мустафа.

След балотажно гласуване в местния парламент тогава спечели Шакир, но той престоя на този пост едва до следващата сесия, когато пък бе избран опонентът му.

Причината за обръщането на вота бе спуснатата директива на лидера Ахмед Доган с мотивацията да се намери баланс на представителството в ръководните публични органи.

#ДПС #Ахмед Доган #Мухарем Мухарем #Кърджали #Хасан Азис #Раиф Мустафа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »