200 л на кв. м дъжд в Старозагорско

200 л на кв. м дъжд в Старозагорско
A A+ A++ A

Южната част на Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 литра на квадратен метър, съобщи директорът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев.

В над 30 села в областта тази нощ и сутринта са изпратени екипи на пожарната и гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Опан и Гълъбово. Тази нощ екипи на пожарната и гражданска защита са вадили хора потопени под вода с ниво над 2 метра в някои села на старозагорска община. Във воден капан са попаднали кметовете на община Гълъбово и на село Априлово.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи, че цялото село Априлово е под вода. Голяма част от къщите вече са срутени. Водата от селото се влива в река Съзлия, която има опасност да прелее и да наводни селата, през които преминава. Остава наводнен главният път Димитровград-Стара Загора в района на село Маджарито. Затворен е пътят за магистрала "Тракия".

Евакуирани са жителите на селата Константиновец и Любеново. Най-засегнати от стихията са село Бял извор в община Опан и село Априлово в община Гълъбово. Гълъбовското село Обручище всяка година е наводнено и остава под вода седмици наред.

В Старозагорска община най-тежко е положението в село Михайлово, а село Козаревец е отцепено заради наводнен мост. Наводнени са къщи в село Стрелец, както и първият етаж на Дома за деца с умствени увреждания в село Петрово.

Тежко засегнато от дъждовете е село Еленино. Наводнението е от канал на "Напоителни системи", който е запушен и прелива. Очевидната причина за наводнението в селото са трите моста по реката, които нямат капацитет да пропуснат голямо количество вода.

На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили. Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара "Стара Загора" пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п. линии.

Източник: БНР

#Стара Загора #Старозагорско #бедствено положение #Гражданска защита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници