Пенчо Славейков с противогаз срещу шистовия газ

Пенчо Славейков с противогаз срещу шистовия газ
Не можем да пием пари, беше един от лозунгите на съботния протест срещу шистовия газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестът срещу проучването и добива на шистов газ в събота протече по необичаен начин – вместо с шествие, с разяснителна кампания за вредите от метода фракинг (хидравлично разбиване) за хората и природата.

В събота пред паметника на патриарх Евтимий в София протестиращите издигнаха лозунги „Баба Марта е с нас - не на шистовия газ!", „Не можем да пием пари", „България утре: последният да изключи газа", предаде БГНЕС.

В знак на възмущение от подозренията срещу тях, че защитават определени интереси срещу пари, те раздават отпечатани 50-левки, на които върху лика на Пенчо Славейков е сложен противогаз.

Един от инициаторите на протеста - Йордан Мичев, посочи, че природозащитниците се борят за промяната на цял пакет от закони, като приоритетно ще работят по Закона за концесиите.

„Според този закон, приет още от кабинета „Костов", концесионните такси, които прибира държавата от добив на природни богатства са между 1,5% до 4% от добитото. Разбирате ли за какъв грабеж става въпрос," заяви Йордан Мичев.

Той даде за пример компанията „Дънди прешъс", която извлича злато и от която плащат дори под процент и половина от ценния метал. В нормалните държави този процент е между 30 и 40, обясни природозащитникът.

Съботният протест беше провокирани от думите на министър Трайчо Трайков, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, в която обаче не са поканени нито гражданската им инициатива, нито учени.

„Не бе прието предложението на гражданската ни инициатива в Закона за околната среда да бъде включен текст, с който фирмите се задължават да огласяват пред контролните органи пълния състав на използваните от тях при сондажите флуиди," отбелязват протестиращите.

#шистов газ #Пенчо Славейков #протест #противогаз #фракинг #хидравлично разбиване #Закон за концесиите #Дънди Прешъс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници