Скъсана язовирна стена в Димитровградско, евакуират стотици

Скъсана язовирна стена в Димитровградско, евакуират стотици
Скъсана язовирна стена наложи евакуацията на стотици хора.
A A+ A++ A

Стената на един от язовира край димитровградското село Странско се скъса заради снощните порои. Това каза за Агенция „Фокус” Иво Димов, кмет на Димитровград. Жителите на селото, които са 350 човека, се евакуират.

"Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода. На територията на селото има два язовира и този, на който се скъса стената има опасност да залее два квартала", добави още Иво Димов.

Обявено е бедствено положение в Димитровград. „Овладяно е положението за сега, но все още е критично. Смятам, че ще се справям. За сега няма жертви и бедстващи. Евакуирани са всички възможни места, където очакваме да има проблеми. Заради скъсалата се стена на язовира в село Странско има залети около 20 къщи. Хубавото е, че водата тръгна по коритото на самия дол, излезе покрай селото и заля всички ниви. В самото село няма опасност за бедстващи хора”, допълни кметът. 

„В момента има други две критични точки на други два язовира. В момента има екипи там и се опитваме да изпуснем контролирано водата. Единият Язовир, на село Бряст, е свързан под него с още два и ако се скъса стената и двата язовира под него ще бъдат залети и ще има наистина сериозни проблеми. ДО момента не е спряло да вани, но вече е с по-умерени темпове. Вече над 130 литра са се излели за последните няколко часа”, обясни Иво Димов.

„Бяха евакуирани трима възрастни души, които бяха изкарани с лодка. Хората бяха неподвижни и отначало не искахме да вадим, за да видим каква ще е ситуацията. В момента, в който се скъса стената трябваше по-най-бързият начин да предприемем действия. И тримата са изведени на безопасно място”, обясни още той. По думите му все още е рано да се каже каква е причината да се скъса стената, но вероятно причината са големите количества дъжд. „До колкото знам преливникът е работил, няма проблеми свързани с него. 

Припомняме, че водната стихия в Бургаско вече взе две жертви. До момента обаче това е единственият случай на установен проблем с язовир.

 

#язовир #Иво Димов #Димитровград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"